diverse

Uit de rubriek ‘De Volkskeuken’ van De Volkskrant, Sylvia Witteman

(...)  Nu hoef ik u een doodgewoon wentelteefje niet uit te leggen, hoop ik, maar een bijzondere variant wil ik u niet onthouden. Hij komt van een lezer, Mark Peeters, en getuigt van een inventieve geest: de reuzenwentelteef van Turks brood. Het lekkere aan deze ‘Turkish toast’ is dat hij een zachte en een krokante kant heeft. Bovendien ziet hij er leuk uit, zo groot en rond, en je kunt er gezellige punten van snijden. Kluts de eieren (zie benodigdheden) met een flinke scheut melk, een snufje zout en de vanille, giet het mengels in een grote ondiepe ronde schaal. Snijdt het brood overdwars doormidden en snijd een van de broodcirkels eventueel op maat van uw grootste koekenpan. Leg het brood met de kruimelkant onder in de schaal met het ei-mengsel. Verhit de boter in de koekenpan en leg er het geweekte brood in, de natte kant onder. Laat op matig vuur even bakken tot het gaar is maar niet hard. Draai het brood om, met behulp van een deksel, en laat de korstkant ook even bakken. Die moet krokant worden. Was intussen de aardbeien en snijdt ze doormidden. Snijd het brood vervolgens in punten en verdeel ze over de bordjes, leg er een schep aardbeien naast en laat ieder naar believen syrup er over schenken. Bij groot gezin of grote honger: herhaal de hele procedure met de andere helft van het brood.'

Benodigdheden
De helft van een groot rond Turks brood
Drie eieren
Scheut melk
Eventueel een beetje vanille-essence of vanillesuiker
50 Gram boter
Maple syrup (esdoornsiroop, bij de betere supermarkt)
Doos geurige aardbeien (of ander fruit)